Hvordan avslutte et forhold

en mann som søker en kvinne
Angi alder
forrige steg
Ved å klikke på knappen ovenfor, gir du ditt uttrykkelige samtykke til vår Personvernpolicy, inkludert bruken av profilering for å finne dine matcher og du godtar våre Brukervilkår

Brudd gjør vondt

En skilsmisse eller et brudd i et langvarig forhold er aldri ukomplisert eller smertefritt. Det gjør uansett vondt. Bortsett fra et dødsfall i den nærmeste familien, er et brudd i et langvarig forhold det mest smertefulle et menneske kan oppleve. Men det er noen prosesser som kan gjøre det litt enklere for begge parter – både for den som vil ut av forholdet, og for den som er igjen. Her kan du lese noen gode råd til hvordan man kan takle et samlivsbrudd. Dessuten gir vi noen gode råd om hvordan man faktisk kan redde et forhold. Hvis det altså ikke er for sent.

Ta ansvar for bruddet

Du elsker ikke partneren lenger. Eller i hvert fall ikke nok til å fortsette forholdet. Hvis du vet at du vil ut av det, skal du ikke provosere partneren din til å avbryte forholdet ved å oppføre deg unnvikende eller urimelig. Du skal ta initiativet og ansvaret. For partneren din kommer til å tvile på seg selv. Han eller hun vil tro at det er vedkommende som er problemet. Den formen for usikkerhet kan sette seg så dypt, at vedkommende vil få det vanskeligere med å komme over bruddet, og til å stole på en eventuell ny partner.

Ansikt til ansikt

Mennesket er skapt til å kommunisere ansikt til ansikt, noe et par år med telefoner og internett ikke har endret på. Når vi snakker sammen, leser vi mange nonverbale signaler, som mimikk, gestikk og intonasjoner. Kommunikasjonen er selvsagt toveis, og man kan ta på hverandre og trøste, men ja, det kan være vanskelig å gjøre det ansikt til ansikt. En avslutning av et forhold som ikke skjer ansikt til ansikt, er det samme som å si at «du betyr ingenting». Hvis den som forlates ikke får forklart årsakene til bruddet ordentlig, kan det etterlate større psykiske mén enn nødvendig.

Verdighet

Man avslutter ikke nødvendigvis et forhold fordi man har et dårlig forhold til kjæresten. Derfor kan et brudd være en sprengfarlig situasjon. Derfor skal man også huske på at man ikke kommer med spydigheter og kommentarer som plutselig kan komme flyvende ut av munnen i en slik opphetet situasjon. Å bevare din partners verdighet kan hjelpe deg med å beholde din egen.

Vær ærlig

Selvfølgelig er det ok å si at «jeg elsker deg ikke mer», men ærlighet er ikke det samme som at all informasjon må deles. Hvis du for eksempel syns at partneren din er dårlig i senga, så er det en god idé å ikke kommentere på det. Det er ingen grunn til å sparke en som allerede ligger nede.

Unngå klisjeer

Det er ikke deg, det er meg, er kanskje riktig – men som alle andre klisjeer, så lyder det hult, og viser ingen respekt. Du skylder partneren din en ærlig forklaring på hvorfor det ikke går. Men hvis det ligger an til juling, så er det greit å forlate lokalet uten de lange forklaringene.

Unngå for mange detaljer

Selv om du skal være ærlig og unngå klisjeer, skal du heller ikke fortelle helt presist hvor og hvordan det begynte å gå skeis. Fordi dere kommer ikke til å bli enige om det. Det kommer til å ende i en lang diskusjon som i verste fall kan føre til at partneren din vinner og får deg til å bli i et dårlig forhold.

Hvordan redde et forhold

Mange forhold kan selvfølgelig reddes, hvis man tar noen grep i tide, og tilfører forholdet litt hjertemassasje.

Vis kjærligheten på en måte partneren din forstår

Du syns kanskje du viser kjærlighet hele tiden, kanskje ved å prøve å ha sex med partneren, eller ved å vaske gulv og pusse vinduer. Problemet er bare at det er ditt kjærlighetsspråk, og ikke kjærestens. Her er det viktig at du noen ganger ser bort fra dine egne behov, og gir det som han eller hun ser som kjærlighet. Det er spesielt viktig når forholdet er presset, hvor vi begynner å fokusere på hva vi får, og spesielt hva vi ikke får.

Vær fysisk

Etter hvert som forholdet mister litt av den første gnisten, glemmer man gleden av fysisk kjærlighet, som berøring, kjærtegn, kyssing og klemming. En av årsakene til at dette skjer, kan være at mange par smelter sammen og glemmer seg selv midt i det hele. Denne illusjonen om en enhet dreper faktisk lidenskapen og den gjensidige tiltrekningen – men man tiltrekkes aller mest av noen som ikke er en selv.

Gjør noe sammen

Noe av det viktige i forhold, er de ting vi gjør sammen. Derfor skal man aktivt ta noen valg for å gjøre noe livgivende i fellesskap. Det kan være noe så simpelt som en spasertur eller en formiddagstur på café.

Populære sider